Schaduwwerk staat in de tarot community in oktober centraal en vandaag deed ik een tarotlegging voor mezelf.
Ik vind het fijn om dieper inzicht te krijgen in mezelf, waarbij het schaduwwerk uit de Jungiaanse psychologie enorm veel duidelijkheid geeft in combinatie met de tarot.

Schaduwwerk doen voor jezelf of de ander

Werken aan jezelf en licht brengen in de donkere delen van jezelf en aan die delen die je liever niet wilt zien en waar je je soms ook helemaal niet van bewust wilt worden, staat centraal bij schaduwwerk.

Soms moet je, ondanks de emoties die dat oproept, toch in de donkere hoekjes van je ziel kijken.
Want als je namelijk weet wat daar zit dan heeft het minder kans om op een onverwacht moment greep op je te krijgen!
Dat is namelijk wat de schaduw doet, hij neemt je in zijn greep. En soms zeg je dan totaal onverwachts iets vreselijks tegen iemand waar je onvoorstelbaar veel van houdt. Of er komt er een herinnering boven aan iets waarvan je dacht dat je daar allang mee afgerekend had.

Schaduwwerk werkt met zowel donker als licht

Het gebeurt iedereen wel eens, dat je iets zegt waarvan je later denkt: “Uit welk donker hol is die gedachte gekropen” en dat je zelf wel voelt dat dit uit een weg gestopt deel van jezelf komt. En juist over dat weggestopte deel hebben we geen controle, want het neemt ons over op momenten dat je het totaal niet verwacht!

En ja, ook als je schaduwwerk doet blijft dat gebeuren, want ook al breng je nog zoveel licht in donkere stukken van je ziel, dan nog blijven er stukken onbelicht.
Het werkt als een negatief van een ouderwetse foto, je kunt er een stukje van zien, maar pas als de foto belicht wordt en afgedrukt, dan kun je de details zien.

Werken met onverwerkte emoties, angsten en onzekerheden en de tarot

In de schaduw van de ziel zitten de onverwerkte stukken uit je leven, je schuldcomplexen, je angsten en je onzekerheden.
Soms komen die onverwerkte emoties naar boven in een tarot reading, of dat nou voor jezelf is, of voor iemand anders.
Op zo’n moment is er pijn en verdriet als die onverwerkte emoties naar boven komen, waarvan je dacht dat je er al lang niet meer mee zat. Dat is juist goed, want dat verdriet brengt healing bij die onverwerkte emoties. Juist nu je ze “bewust” hebt gemaakt kun je er zelf aan werken.

Waarom komt de schaduw naar boven in een tarotreading?

Soms vragen mensen mij waarom dat in een tarot reading naar voren komt en hoe dat nou kan.
Het antwoord daarop is eigenlijk zo eenvoudig: de tarot laat zien wat er speelt in jouw leven en ik geef er woorden aan, aan die afbeeldingen die tussen jou en mij op tafel liggen. Soms twijfelen mensen of ze een bepaalde vraag wel willen stellen.
Dan is mijn antwoord altijd: “Als je het antwoord niet wilt horen, dan moet je de vraag niet stellen”.
En dan ligt de nadruk op “niet willen horen”, want als je dat wel wilt, dan ben je bereid om naar de diepere delen van jezelf te kijken en ervan te leren.

Conclusie: We zijn op aarde om te leren van onze ervaringen

We zijn allemaal hier op aarde om te leren van onze ervaringen, zodat we steeds verder te kunnen groeien in bewustzijn en om steeds verder te evolueren en te groeien. Om te leren van wat we beter of anders kunnen doen, zodat we in een volgend leven niet weer dezelfde ervaringen hoeven door te maken, omdat we daar in dit leven al aan gewerkt hebben.
We hebben een doel in ons leven en als je werkt aan je zelf door schaduwwerk te doen met de tarot, dan krijg je meer diepgaande inzichten over wat jij in deze incarnatie moet (en wilt) leren.

Het zien van de juiste betekenissen, tegenstellingen en verbanden van tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen.
Tijdens de Intervisiedagen gaan we heel praktijkgericht aan de slag met jouw duidingsvaardigheden!
Eens per jaar start de mondelinge tarotcursus voor gevorderden en in 2020 start de ook de schriftelijke Tarotcursus voor gevorderden.

Verder lezen:
Schaduwwerk en healing met de tarot
De tarotkaart De Duivel en de schaduw in de tarot
Tarotkaarten lezen voor jezelf
Tips om tarotkaarten te leggen voor jezelf
Tarotkaart De Maan: intuïtie, angst en de schaduw

Op mijn facebookpagina deel ik vaak tarotkaarten en betekenissen van tarotkaarten
Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de Tarotblogs nieuwsbrief!

De kaarten op de foto komen uit “Tarot of the Hidden Realm”.
Alle foto’s op deze website zijn © Margreet Oldenburger-Coffa
Deze blog is gepubliceerd op 9 oktober 2017 en aangepast op 23 februari 2020.

Pin It on Pinterest

Share This