Hoogsensitieve dieren kom je onze drukke en gejaagde maatschappij vaker tegen dan je denkt.
Weet jij waaraan je hoogsensitieve huisdieren herkent en wat je kunt doen om ze te helpen?
Is jouw huisdier hoogsensitief?
Hoogsensitieve dieren zijn vaak gevoelig en voelen stemmingen haarfijn stemmingen aan, ook van vreemden.
Is jouw hond angstig en snel van streek of snel gestrest als er veel prikkels in de omgeving zijn?
Reageert jouw hond of kat angstig of nerveus bij prikkels die voor een ander gering lijken?
Als je bovengenoemde eigenschappen herkent, dan kan het zijn dat je een hoogsensitief huisdier hebt.
Hoe herken je hoogsensitieve huisdieren?
Reactiepatronen van hoogsensitieve dieren lijken in veel opzichten op de reactiepatronen van hoogsensitieve mensen.
Hoogsensitieve honden zijn bijvoorbeeld snel overprikkeld en ze reageren vaker angstig of opgewonden dan honden die niet hoogsensitief zijn. Ook tonen ze vermijdingsgedrag bij overprikkeling.
Ditzelfde gedrag zie je ook bij hoogsensitieve katten. Hoogsensitieve katten kunnen bijvoorbeeld gestresst reageren op visite of bij het zien van andere katten of honden. Dit uit zich vaak in angstig of onzeker gedrag.
Reactiepatronen van hoogsensitieve dieren
Dieren die snel overprikkeld zijn, reageren vaak sterk op harde geluiden, zoals sirenes, vuurwerk en onverwachte harde geluiden, waardoor ze vaak vluchtgedrag zullen ontwikkelen.
Ook als er binnen korte tijd veel veranderingen optreden in de omgeving van het dier, dan kan daardoor stress ontstaan.
Hoogsensitieve dieren reageren snel op veranderingen door het vertonen van stress.
Triggers voor hoogsensitieve honden
Opvallend is vaak dat hoogsensitieve dieren situaties zullen vermijden waarbij ze van streek raken en zich terug zullen proberen te trekken op een rustige plek. In een druk park kan een hond de neiging hebben om te vluchten als er te veel prikkels tegelijk binnen komen. Harde en hoge geluiden zijn vaak triggers voor hoogsensitieve dieren.
De geluidsprikkels waar hoogsenstieve dieren op reageren kunnen variëren van gillende kinderen tot knetterende scooters, rennende sporters, vuurwerk en andere prikkels.
Welk gedrag valt het meest op bij hoogsensitieve honden?
Het meest opvallende aan het gedrag van hoogsensitieve honden is bijvoorbeeld dat zij schrikken van dingen waar andere honden in dezelfde situatie niet van schrikken en niet eens op reageren. De meeste honden die niet hoogsensitief zijn, zullen niet schrikken van een groep gillende kinderen in een park of van joggers die langs hen heen rennen.
Dit soort reactiepatronen kunnen een teken zijn dat jouw hond hoogsensitief is.
Bachbloesemremedies kunnen helpen bij de behandeling van hoogsensitieve dieren
De behandeling met juist geselecteerde Bachbloesemremedies kan hoogsensitieve dieren enorm helpen.
Je kunt specifieke Bachbloesemremedies selecteren voor angst, voor paniek, voor onzekerheid mits specifiek toegepast op de reactiepatronen van jouw dier, of de dieren in jouw praktijk.
Daarbij is het belangrijk dat je verschillende soorten angst leert herkennen en bijvoorbeeld paniek van bijvoorbeeld stress kunt onderscheiden.
Als je niet de juiste Bachbloesemremedie selecteert, dan heeft deze geen enkel effect, maar kwaad kan het ook niet. Het is daarom belangrijk om gedragspatronen van dieren te herkennen en daarbij de juiste Bachbloesemremedies te selecteren.
Voorbeelden van de toepassingen van Bachbloesemremedies bij hoogsensitieve dieren
Gaat jouw hond er tijdens een wandeling vandoor, ommdat er opeens een scooter langs komt knetteren met een kapotte uitlaat? Dan geef je Rock Rose voor de paniekreactie.
Is jouw huisdier angstig door een gebrek aan zelfvertrouwen? Geef dan de Bachbloesemremedie Larch en ga als je een onzekere hond hebt naar een goede hondentraining. Bepaal ook of er een specifieke angst aanwezig is.
Weet jij na een goede observatie dat de angst van jouw huisdier een bekende oorzaak heeft? Dan kun de de Bachbloesemremedie Mimulus gaan toedienen.
Dit zijn een paar voorbeelden van het kiezen van Bachbloesemremedies voor dieren. Uiteraard dien je de toepassingen van Bachbloesemremedies voor diergedrag goed onder de knie te hebben.
Wil je meer leren over de behandeling van dieren met Bachbloesem therapie?
In de cursus Bachbloesem therapie voor dieren leer je hoe jij jouw dieren kunt behandelen met Bachbloesem remedies, maar ook de dieren in jouw praktijk kunt helpen. Bachbloesem remedies zijn een prachtige methode om dieren en mensen te kunnen helpen!
In de cursus Bachbloesemtherapie voor dieren leer je alles over het ‘dierbeeld’ van de verschillende Bachbloesems, maar wordt ook kort het ‘mensbeeld’ aangestipt.
Verder lezen:
Bachbloesemtherapie bij rouwverwerking voor mens en dier
Help dieren met Bachbloesemtherapie
Gedragsproblemen bij honden maken baasjes wanhopig
Als verdriet een strijd wordt
Op mijn facebookpagina deel ik blogs en artikelen over tarot, spiritualiteit en healing. Geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Dit blog werd gepucliceerd op 14 juli 2017 en herschreven op 26 februari 2020.
© Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen
Recente reacties