bach2

Bachbloesemtherapie bij rouwverwerking is onmisbaar bij de verschillende stadia van het rouwproces.
Morgen is het een week geleden dat onze oudste collie van 13 jaar uit onze roedel van 3 collies overleed.
Ik weet dat sommige mensen die dit lezen zullen denken dat het “maar een hond was”, maar voor mensen zoals wij, die ons leven zo intensief delen met onze honden, was zij niet “maar een hond”, maar een intens geliefd gezinslid.
Het is een groot gemis dat zij er niet meer is, zowel voor onze honden als voor ons.

Bachbloesemtherapie bij rouwverwerking voor mens en dier

Niet alleen in ons leven is een gat geslagen, maar ook in het leven van de twee collies die we gelukkig nog hebben en waarvan we hopen dat ze stokoud gaan worden. Morgaine en Elyn zijn enorm van slag, je ziet hun verdriet. Allebei zijn ze opgegroeid met Pzazz en de leegte die ze achterlaat voelen we allemaal.
Naast de Bachbloesem remedies die we zelf nemen, begeleiden we vanzelfsprekend ook onze honden met Bachbloesems.
Voor dieren is Bachbloesemtherapie bij rouwverwerking net zo belangrijk als bij mensen.

Ieder mens en ieder dier reageert anders op rouw

Omdat ieder mens en ieder dier anders reageert op verlies en rouw, is het goed om geen standaard mix van Bachbloesems te maken, maar de Bachbloesems echt te kiezen op basis van de reacties van de individuele mensen en dieren op dit verlies.
Als je dan meerdere honden (en/of katten) hebt, is het dus echt belangrijk om goed naar individuele reacties van ieder dier te kijken.

De Bachbloesems die onze honden en wij zelf allemaal gebruiken zijn Sweet Chestnut en Star of Bethlehem voor het verdriet en de rouw.
En natuurlijk gebruikten we ook Rescue Remedy.
Daarnaast selecteerde ik voor onszelf en onze beide honden individuele Bachbloesems door hun gedrag goed te analyseren.

Bachbloessemremedies bij de verschillende stadia van rouwverwerking

Wat ik in de praktijk, zowel voor mens en dier, veel tegenkom, is dat de verschillende stadia van rouwverwerking om steeds weer andere Bachbloesems vragen en een intensieve begeleiding vereisen.
In eerste instantie zie je dat vaak Sweet Chestnut en Star of Bethlehem en/of Rock Rose nodig zijn, maar in verdere stadia in de verwerking zie je dat na de allereerste schok, bij sommige mensen en dieren de traumatische gebeurtenis blijft overheersen.

Als trauma overheerst in het rouwproces

Als trauma overheerst in het rouwproces is het belangrijk om door te gaan met Star of Bethlehem, omdat een trauma vaak steeds opnieuw beleefd wordt in gedachten. Als dit leidt tot het blijven herhalen in gedachten van wat er allemaal gebeurd is en deze gedachten maar blijven overheersen en in een kringetje blijven rond draaien, dan is White Chestnut de aangewezen bloesem.

Blijven hangen in rouw en verdriet

Rouw is niet aan tijd gebonden. Maar voor hen die blijven zitten met het gevoel dat ze nooit meer uit die roes van verdriet en rouw kunnen komen en daardoor tijdelijk moeite hebben om dingen in zich op te nemen en niet in het hier en nu kunnen leven, is Clematis een goede aanvulling. Bij dieren uit zich dit door afwezig te zijn en/of heel veel te slapen.

Bachbloesemremedie Walnut voor de blijvende verandering in het leven

Natuurlijk mag ook Walnut niet ontbreken, om de verandering in het leven te aanvaarden en uiteindelijk, na verloop van tijd, te integreren. Dan komt de realisatie dat het leven nooit meer hetzelfde zal worden.
Walnut is dan de aangewezen remedie in dit deel van het rouwproces. Eigenlijk heeft ieder mens die door een periode van rouw heen gaat, op een gegeven moment de Bachbloesemremedie Walnut nodig.

Het tijdsverloop van het rouwproces bij mensen en dieren

Mijn persoonlijke ervaring met Bachbloesemtherapie bij rouwverwerking is dat het rouwproces bij mensen en dieren een ander tijdsverloop heeft. Dieren gaan vaak sneller door de verschillende stadia van rouwverwerking heen dan mensen en dat vraagt om een intensieve observatie van het gedrag van de honden en katten.
Het feit dat mensen kunnen praten over hun emoties maakt het iets eenvoudiger om mensen te helpen, dan dieren. Je moet echt leren observeren en een diepgaande kennis hebben van hoe Bachbloesems werken in de behandeling van dieren.

Conclusie: Neem de tijd voor rouwverwerking

Rouwverwerking is nooit aan tijd gebonden, niet bij mensen en niet bij dieren.
Waar het ene dier er sneller bovenop is, zal het andere dier er veel langer voor nodig hebben.
Het rouwproces is heel goed te begeleiden met Bachbloesemremedies, mits je voldoende kennis hebt van de individuele kennis en selectie van de juiste Bachbloesemremedies voor ieder dier (en ieder mens).
Wees erop voorbereid dat het rouwproces grillig kan verlopen, waarbij zowel mensen als dieren terug kunnen vallen in hun rouw. Als dat gebeurt, pak dan onmiddellijk de behandeling met Bachbloesemremedies weer op.

In de cursus Bachbloesemtherapie en de cursus Bachbloesemtherapie voor dieren leer je hoe je mens en dier diepgaand kunt ondersteunen en begeleiden in het leven met Bachbloesemremedies.

Verder lezen:
Als verdriet een strijd wordt
Bachbloesem remedies voor hoogsensitieve dieren
Gedragsproblemen bij dieren maken baasjes wanhopig
Help dieren met Bachbloesemtherapie
Bachbloesemremedies voor hoogsensitieve dieren
Kennis versus erkenning

Op mijn Facebookpagina deel ik inzichten over tarot, spiritualiteit en healing.

Deze blog werd gepubliceerd op 22 juni 2017 en bijgewerkt op 23 februari 2020.
Heb je nog vragen? Stuur me gerust een bericht!
Liefs, Margreet

© Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This