De Kluizenaar in de tarot wijsheid en licht in het duister

De Kluizenaar in de tarot vertelt niet alleen over innerlijke wijsheid, maar is tegelijkertijd een licht in het duister.
Hij vraagt om zelfreflectie, maar vraagt je ook om op zoek te gaan naar de diepere betekenis van het leven.

De symboliek in de tarotkaart De Kluizenaar

In de meeste versies van De Kluizenaar in de tarot heeft De Kluizenaar een lantaarn, een kaars of een vuurtje dat licht geeft in het duister. De Kluizenaar staat of zit op de meeste tarotdecks op een bergtop. De bergen symboliseren alles wat hij heeft overwonnen in zijn leven.

Het licht van De Kluizenaar kan letterlijk een houvast zijn, als jij op zoek bent naar een lichtpuntje in je leven.
Als je dat lichtpuntje niet meer kunt vinden, dan vraagt De Kluizenaar jou om er zelf naar op zoek te gaan, diep in je ziel.
Wanneer jij dat licht in jezelf hebt gevonden, dan kun je anderen helpen om ook dat licht in het duister te vinden.

De Kluizenaar in de tarot en jouw innerlijke wijsheid

De Kluizenaar in de tarot vraagt je om naar je innerlijke wijsheid te luisteren.
Als De Kluizenaar in een tarotlegging naar voren komt, dan kan het zijn dat je de behoefte voelt aan introspectie, zelfreflectie.

Voel je de behoefte om je terug te trekken uit de drukte van alledag? Neem dan de tijd voor jezelf om naar je innerlijke wijsheid te luisteren als dat kan. Als je die tijd voor jezelf niet neemt, dan kan het zijn dat je de boodschap mist die belangrijk kan zijn voor de rest van jouw leven.
De tarotkaart De Kluizenaar vraagt je dus om naar binnen te keren en diep in je eigen ziel te kijken.

De Kluizenaar uit de Anna K Tarot

De Kluizenaar uit de Anna K. Tarot

Wat vertelt De Kluizenaar in de tarot over de diepere zin van het leven?

Soms verschijnt De Kluizenaar op een moment in je leven waarop jij je afvraagt “is dit het nou?” en je afvraagt wat de diepere zin van het leven is.
Ben jij op zoek naar de diepere betekenis van het leven? De Kluizenaar vraagt je dan om voor jezelf op zoek te gaan naar wat jouw leven een diepere betekenis kan geven.

Pak dan de tarotkaart De Kluizenaar er bij en schrijf intuïtief wat deze kaart jou nu vertelt. Gebruik De Kluizenaar als weekkaart en schrijf iedere dag een stukje over wat de symbolen op de kaart jou vertellen. Welke boodschap heeft De Kluizenaar voor jou over de diepere betekenis van jouw leven?

De Kluizenaar in de tarot als spirituele levensgids

De Kluizenaar in de tarot kan ook dienen als een spirituele levensgids.
Wist jij dat de tarotkaart De Kluizenaar één van tarotkaarten met de meeste diepgang is? De Kluizenaar heeft veel meegemaakt en overwonnen en daar heeft hij van geleerd.

Dat is wat De Kluizenaar je in een tarotlegging ook kan vertellen, dat alles wat je mee hebt gemaakt, jou sterker maakt en wijzer. Vaak zie je pas zelf na een moeilijke tijd in je leven hoezeer jij daardoor gegroeid bent als ziel, en hoeveel je daarvan geleerd hebt. Je bent een wijzer mens geworden en die wijsheid mag jij doorgeven aan anderen, als ze er klaar voor zijn om het te zien.

De Kluizenaar uit de Tarot of the Hidden Realm

De Kluizenaar uit de Tarot of the Hidden Realm

Mijn persoonlijke ervaring met De Kluizenaar in de tarot

De boodschap die De Kluizenaar vaak voor mij brengt, is dat ik moet leren om in het diepste donker altijd weer dat lichtje te zien dat me door een moeilijke situatie heen leidt. Dat lichtje van De Kluizenaar in de tarot heeft me al menigmaal door moeilijke tijden heen geloodst.

Dat kan De Kluizenaar ook voor jou doen, als je er maar naar wilt luisteren en zelf op zoek wilt gaan naar dat lichtje in het duister.
Dat lichtje is er altijd, maar je moet er wel klaar voor zijn om het te willen zien en zelf uit het donker in het licht te stappen. Jij moet het zelf doen!

Ligt de tarotkaart De Kluizenaar op een moeilijke plek in de tarotlegging?

Als De Kluizenaar op een moeilijke plek in een tarotlegging dan kan hij aangeven dat je ervoor moet oppassen dat jij je niet teveel afzondert van de wereld.
Introspectie en zelfreflectie zijn belangrijk, maar je moet ervoor waken dat je niet eenzaam wordt, zonder contact met anderen.

Ook kan De Kluizenaar op een moeilijke plek in de tarotlegging jou vertellen dat jij wellicht de neiging hebt om juist je best doet om vooral niet diep in jezelf te kijken. Is het wellicht moeilijk of confronterend wat je daar tegen zou kunnen komen? Toch is ervoor weglopen niet goed, want dan mis je de levensles die daar in het donker op jou wacht.

Vragen die je kunt stellen als de tarotkaart De Kluizenaar in een tarotlegging verschijnt:

– Hoe kan ik mijn eigen innerlijke wijsheid ten volle gebruiken?
– Wat kan ik leren van mijn verleden?
– Wanneer luister ik niet naar mijn innerlijke wijsheid?
– Wat is de diepere betekenis van mijn leven?
– Op welke manier kan ik beter luisteren naar de roep van De Kluizenaar die vraagt om tijd voor mezelf?
– Welke levenslessen brengt De Kluizenaar voor mij?

Conclusie:

De Kluizenaar in de tarot is een kaart met een diepgaande boodschap. Hij vraagt je om tijd te besteden aan jouw diepere lagen. Wellicht heb je die diepere lagen van je ziel ontkent of wilde je er niet naar kijken. Het zou echter zo jammer zijn als je de boodschap van De Kluizenaar in de tarot niet wilt horen.
Het is goed voor iedereen om tijd te nemen om op moeilijke momenten te zoeken naar het lichtpuntje in het donker.
Net zo belangrijk is het om naar de diepere betekenissen van jouw leven te zoeken en naar jouw innerlijke wijsheid te luisteren.
Als je De Kluizenaar in je leven toelaat, leer je enorm veel over jezelf. De Kluizenaar brengt licht en diepgang in de donkere hoekjes van jouw ziel.

Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de Tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen. We focussen op diepgang in jouw tarotleggingen.
Wil je graag nog meer leren? In de Tarotcursus voor gevorderden gaan we aan de slag met nieuwe technieken om je tarotconsulten nog verder uit te breiden met therapeutische technieken.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Lichtwerk met de tarot, schaduwwerk met de tarot, manifesteren met de tarot, tarot met je engelen en gidsen en tarot met kristallen, de Wet van Aantrekking en nog veel meer.
Er zijn mondelinge Praktijkdagen, waarop je desgewenst met je medecursisten in mijn praktijk tarotleggingen voor elkaar kunt doen, waarbij ik met je mee kijk en tips geef waar je nog verbeteringen aan zou kunnen brengen in jouw tarotleggingen.

Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin ik mijn blogs met je deel!
Op mijn Pinterest pagina deel ik een selectie van blogs over tarot, spiritualiteit en healing.
Ook op mijn facebookpagina post ik regelmatig tarotkaarten en blogs over spiritualiteit en tarot.

Nog meer leren? Lees dan ook deze tarotblogs:

Manifesteren met de tarot en de Wet van Aantrekking
De Magiër in de tarot – de wet van manifestatie
Zwaarden 10 in de tarot – een mentaal proces?
Tarotkaart De Dwaas: een nieuw begin
Hoe kies je een tarotdeck voor beginners?
Tarotkaart De Zon: geluk, optimisme en voorspoed
Tarotkaart De Ster – hoop in moeilijke tijden
Kracht in de tarot: eigenwaarde en zelfbeeld

De versteend hout kristallen kocht ik bij Lichtpuntje Kristallen.

© Foto’s en tekst: Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This