De tarotkaart De Duivel wordt door velen gevreesd, maar heeft nog een compleet andere kant dan de gebruikelijke betekenissen tonen: de schaduw in de menselijk psyche.
De standaard betekenissen van de tarotkaart De Duivel duiden vaak op verslavingen, geweld, slechte gewoontes en obsessies, financiële schulden , materialisme, fysieke lusten en oppervlakkigheid.

Ik wil absoluut niet zeggen dat die betekenissen niet kloppen, want heel eerlijk gezegd doen ze dat heel vaak wel.
In negen van de tien tarotleggingen zal dat precies zijn wat de kaart betekent, maar juist die enkele keer dat dit niet het geval is wil ik toelichten. Ik zou ik je uit willen nodigen om De Duivel eens op een volledig andere manier te bekijken.
Er is namelijk nog zoveel meer te vertellen over de tarotkaart De Duivel.

De tarotkaart De Duivel en de confrontatie met de schaduw

Een andere kant van de tarotkaart De Duivel is de confrontatie met de schaduw: het onbewuste stuk in onze psyche, waar onze angsten en andere negatieve emoties zitten.
Dat stukje van ons dat we onbewust verbergen voor andere mensen en zelf liever ook niet zien.

De schaduw en onze verborgen kant

Dat kunnen bijvoorbeeld dingen in onszelf zijn waar we niet trots op zijn, zoals angst, woede, jaloezie, wrok, haat, afgunst en alle donkere emoties die zich bevinden in de menselijke ziel.
Maar ook die plotselinge uitval naar je geliefde of een boze reactie of een driftbui is een boodschap van jouw schaduw.

De tarotkaart De Duivel uit de Morgan Greer Tarot

De tarotkaart De Duivel uit de Morgan Greer Tarot

De schaduw en het projectiemechanisme

Deze donkere kant van onze emoties ‘projecteren’ we vaak op andere mensen, zodat we dit deel van onszelf waar we niet zo trots op zijn, niet zelf hoeven te zien.
Carl Jung noemt het werken met de schaduw ‘Schaduwwerk’ en de projecties op andere mensen noemt hij ‘het projectiemechanisme’.

De tarotkaart De Duivel als spiegel voor jouw ziel

De tarotkaart De Duivel laat ons de schaduw in het onbewuste deel van onze ziel zien. In dat opzicht functioneert De Duivel als een soort spiegel. Dat stukje dat wij juist zo verafschuwen in andere mensen of niet aanvaarden in onszelf, zien wij in de ander weerspiegeld. Wanneer je dat begrijpt gaat er een wereld voor je open!

Kijk eens naar wat je nu werkelijk voelt als je bijvoorbeeld zegt: “Ik haat het dat jij zo jaloers bent”.
Is dat niet een stukje dat je liever niet in jezelf wilt zien en daarom juist zo haat in anderen?
Ik ken veel mensen die dit weg wuiven en zeggen dat zij niet jaloers zijn, maar de ervaring leert dat dit bewustwordingsproces tijd vergt. Uiteraard is dit maar een voorbeeld.

De invloed van de tarotkaart De Duivel op jouw transformatieproces

De tarotkaart De Duivel laat je in een tarotlegging vaak zien waar jij mag kijken naar de donkere kant in jezelf of in een ander.
Wat laat de schaduw jou zien over jouw onbewuste emoties die door andere mensen op jou zelf weerspiegeld worden?
In hoeverre heb jij bijvoorbeeld een hekel aan de drift van iemand in jouw omgeving en wil je dat stukje drift niet terug zien in jezelf?

Als De Duivel verschijnt is dat een uitnodiging om aan jezelf te werken

Wanneer je deze inzichten die schaduwwerk biedt op je in laat werken, dan werk je aan jouw persoonlijke transformatieproces dat van onschatbare waarde is!
Als jij werkt aan het bewust worden van het donker in jouzelf, dan breng je een stukje licht in het donker en heb je geen confrontaties met andere mensen meer nodig om dit deel in jezelf te zien.
Meestal doen we daar de rest van ons leven over, want de schaduw in de mens heeft een enorme omvang en uit zich telkens weer anders.

De schaduw vertelt over de schatten in jouw ziel

Een volledig ander aspect van de schaduw, dat ik toch nog graag wil belichten, wordt vaak door een combinatie met verschillende andere kaarten in een tarotlegging naar voren gebracht.
In de schaduw vinden we immers ook jouw ongekende en vaak onbewuste kwaliteiten.
Kijk eens naar wat jij onderdrukt, naar het moois dat je niet benut, naar jouw onbewuste en ongekende talenten en ontdek wat er in het donker verborgen ligt!
Het daadwerkelijke schaduwwerk kan ongekende schatten in jouw ziel naar boven halen. Je groeit daardoor enorm als ziel.

De Duivel kan dus ook vertellen over jouw groei van donker naar licht

Die schatten in jouw ziel geven jou de kans om een ongekende spirituele en emotionele groei door te maken.
In feite is dat een groeiproces van donker naar licht.
Een klein voorbeeld is bijvoorbeeld datgene wat wij bewonderen in anderen.
Als jij iets in iemand enorm bewondert, of als jij bijvoorbeeld een auteur enorm bewondert, die zo schrijft dat het jou raakt, dan betekent dit dat jij deze onbewuste potentie ook zelf hebt, maar deze nooit hebt benut.
Wat let je nog om de eigenschappen die je bewondert in anderen nu te stimuleren in jouzelf?

De schaduw onthult schatten die jij nooit hebt benut

Wellicht heb je de behoefte om jouw eigen potenties te ontwikkelen onderdrukt of gedacht dat jij dit nooit zou kunnen.
Welke (creatieve) schatten heb jij in je en heb jij niet benut in jouw leven?
Jouw schaduw nodigt je dan uit om jouw eigen creatieve proces te gaan ontwikkelen.
Dit is maar een voorbeeld, maar zo zie je dat de tarotkaart De Duivel niet alleen maar negatieve betekenissen hoeft te hebben.

De tarotkaart De Duivel en het bewustwordingsproces

Als jij werkt aan jouw bewustwordingsproces, dan nodigt De Duivel jou uit om wat dieper te kijken. In deze essentie kun je deze kaart dan ook duiden in een tarotlegging. Is het voor jou of voor jouw tarotcliënt wellicht tijd om wat dieper te kijken dan de standaard betekenissen van De Duivel?
De volgende keer dat je de tarotkaart De Duivel trekt, of uitlegt voor iemand anders, denk dan eens aan wat de Duivel ons kan vertellen over groei, over jouw ziel, over het donker, maar ook over het licht.

Conclusie: De Duivel nodigt jou uit om te werken met jouw onbewuste

De tarotkaart De Duivel nodigt jou uit om de diepere lagen van jouw onbewuste te verkennen die wel degelijk invloed hebben op jouw leven.
Op die manier kun je uit iets wat je wellicht altijd hebt ervaren als iets negatiefs, een mooie les of een prachtig inzicht halen.
Werken met de schaduw is beslist niet eng, maar het kan best confronterend zijn, omdat je ‘nieuwe’ inzichten ontdekt over jezelf of degene voor wie jij de tarotlegging doet.
Als de tarotkaart De Duivel weer eens verschijnt in een tarotlegging voor jezelf of voor anderen, kijk dan eens of je deze kaart kunt betrekken de op de schaduw. Je zult zien dat er veel te ontdekken is in de psyche van de mens.

Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de Tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen. We focussen op diepgang in jouw tarotleggingen.
Wil je graag nog meer leren? In de Tarotcursus voor gevorderden gaan we aan de slag met nieuwe technieken om je tarotconsulten nog verder uit te breiden met therapeutische technieken.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Lichtwerk met de tarot, schaduwwerk met de tarot, manifesteren met de tarot, tarot met je engelen en gidsen en tarot met kristallen, de Wet van Aantrekking en nog veel meer.
Er zijn mondelinge Praktijkdagen, waarop je desgewenst met je medecursisten in mijn praktijk tarotleggingen voor elkaar kunt doen, waarbij ik met je mee kijk en tips geef waar je nog verbeteringen aan zou kunnen brengen in jouw tarotleggingen.

Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin ik mijn blogs met je deel!
Op mijn Pinterest pagina deel ik een selectie van blogs over tarot, spiritualiteit en healing.
Ook op mijn facebookpagina post ik regelmatig tarotkaarten en blogs over spiritualiteit en tarot.

Om nog meer te leren, lees je ook deze tarotblogs:

Schaduwwerk en healing met de tarot
Jouw innerlijke schaduwprocessen en de tarot
Hoe kies je een tarotdeck voor beginners?
Tarotkaart De Ster – Hoop in moeilijke tijden
Tips om te leren werken met de tarot
Tarotkaart De Dwaas: een nieuw begin
Tarotkaart De Zon: geluk, optimisme en voorspoed
Hoe stel je een goede tarotvraag?
Ben jij bang om tarotkaarten voor jezelf te lezen?

Deze blog is voor het eerst gepubliceerd op 12 januari 2018 en bijgewerkt op 16 september 2020.

© Foto’s en tekst: Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

De kaarten op de foto komen van links naar rechts uit ‘Borderless Smith Waite’, ‘Tarot of the Hidden Realm’ en ‘The Pagan Otherworlds Tarot’.

Pin It on Pinterest

Share This