Erkenning van schriftelijke cursussen

Over de erkenning van schriftelijke cursussen krijg ik heel regelmatig vragen. En dan gaat het voornamelijk over de vraag of de schriftelijke cursussen van Arcana Opleidingen ‘erkend’ zijn door beroepsverenigingen.

Erkenning van schriftelijke cursussen: hoe zit dat nou?

Veel heel grote en bekende schriftelijke cursusinstituten bieden zogenaamde erkenning aan van schriftelijke cursussen.
In Nederland is het vraagstuk van de erkenning echter heel ingewikkeld. Ik zal proberen in het kort uit te leggen waar het om gaat, want die eisen voor erkenning van schriftelijke cursussen zijn voor velen onduidelijk.

Erkenning van opleidingen op basis van een meerjarige beroepsopleiding

Grote opleidingen, de opleidingen die mondeling en meerjarig zijn, zoals bijvoorbeeld een 5 jarige mondelinge opleiding Homeopathie, worden erkend door de grote beroepsverenigingen. Die beroepsverenigingen zijn aangesloten bij zorgverzekeraars die consulten van die grote beroepsverenigingen vergoeden. Door de erkenning van deze beroepsopleidingen worden consulten van afgestudeerde studenten vergoed door de zorgverzekering.

Erkenning van schriftelijke cursussen als extra studiepunten

Dan zijn er nog schriftelijke instituten die een schriftelijke cursus erkennen. Daarvan worden echter niet de consulten vergoed als je bij hen alleen een schriftelijke cursus afrond. In dat geval geldt namelijk de zogenaamde erkenning alleen als “extra studiepunten” die reeds aangesloten therapeut kan behalen. Om die erkenning wel te krijgen, dient deze cursist dus alsnog een meerjarige mondelinge beroepsopleiding af te ronden.

In dat geval gaat het dus om de erkenning van de verplichte jaarlijkse bijscholingspunten die een al aangesloten therapeut per jaar moet halen. Deze cursist heeft dus al meerdere jaren mondeling onderwijs heeft gevolgd, waardoor dat de hoofdreden wordt van de erkenning.

Erkenning van schriftelijke cursussen als misverstand

Erkenning van schriftelijke cursussen is het allergrootste misverstand als het gaat om het vraagstuk van erkenning in Nederland.
Cursisten vragen soms waarom onze cursussen niet erkend zijn. Heel simpel komt het er op neer dat dit geen enkele zin heeft, want de ‘erkenning’ van de grote cursusaanbieders met een eindeloze lijst aan schriftelijke cursussen is een wassen neus. Je krijgt geen vergoeding via de zorgverzekering voor jouw consulten, behalve als jij al een meerjarige mondelinge beroepsopleiding hebt gevolgd.

Geen erkenning van schriftelijke cursussen zonder contacturen, maar wel een eigen praktijk starten

Erkenning van schriftelijke cursussen is er dus niet wettelijk gezien. De reden daarvoor is dat er geen honderden contacturen zijn in een schriftelijke cursus, zoals bij een erkende beroepsopleiding.

De cursussen van Arcana Opleidingen zijn een afgerond geheel en vrijwel alle cursisten die een cursus gevolgd hebben en met een diploma hebben afgesloten werken ook met succes in hun eigen praktijk. Je kunt dus na het volgen van onze schriftelijke cursussen absoluut een eigen praktijk starten, maar jouw consulten worden dan niet door een zorgverzekeraar vergoed.

Alleen eigen schriftelijke cursussen erkennen: een wassen neus

Sommige grote cursusinstituten ‘erkennen’ ook alleen hun eigen cursussen, via een door henzelf opgerichte beroepsvereniging. Dit is echter totaal nutteloos en daarom doen wij dat niet. Een lidmaatschap van zo’n zelf opgerichte beroepsvereniging kost een hoop geld, waardoor de cursussen veel duurder worden. Daardoor zijn de cursussen dus niet meer voor iedereen bereikbaar, hetgeen ook precies de reden waarom wij dat niet doen. Je krijgt dan immers alsnog geen vergoeding van zorgverzekeraars.

Wat doen wij bij Arcana Opleidingen dan wel?

Bij Arcana Opleidingen staat het overdragen van waardevolle kennis op de eerste plaats en als je dus je cursus bij ons afrond met een examen, dan weet je dat je kennis grondig en waardevol is. Gedurende de cursussen die jij volgt bij Arcana Opleidingen word je begeleid door jouw eigen docent.

In het huiswerk en de examens beantwoord je open vragen, die jouw opgebouwde kennis toetsen en dus geen meerkeuzevragen. De kwaliteit van de cursussen van Arcana Opleidingen is voor ons belangrijker dan erkenning van onze schriftelijke cursussen.

Geen meerkeuzevragen, maar open vragen toetsen jouw kennis

In tegenstelling tot de grote cursusinstituten worden jouw huiswerk en examens bij Arcana Opleidingen dan ook niet door een computer nagekeken, maar door jouw docent. Van meerkeuzevragen is geen sprake bij Arcana Opleidingen.
Dit garandeert jouw kennis, die je hebt opgedaan tijdens het volgen van jouw cursus en jouw examen.
Een echt waardevolle cursus toetst kennis met open vragen en niet met multiple choice vragen.

Conclusie: De kwaliteit van kennis is belangrijker dan erkenning van een schriftelijke cursus

Bij Arcana Opleidingen geloven wij heilig in het overdragen van kennis uit de praktijk, of het nu om een cursus Aura- en chakrahealing of Bachbloesemtherapie gaat en de tarotcursussen: het gaat om de kwaliteit van de door jou opgedane kennis.

Bekijk ons cursusaanbod:
Tarotcursus voor beginners
Cursus Aura- en Chakrahealing
Cursus spiritualiteit en gidscontact
Cursus Intuïtieve ontwikkeling
Cursus Bachbloesemtherapie
Cursus Bachbloesemtherapie voor dieren

Heb je vragen?
Stuur me gerust een mailtje.

Op mijn Pinterest pagina deel ik een selectie van blogs over tarot, spiritualiteit en healing.
Ook op mijn facebookpagina post ik regelmatig tarotkaarten en blogs over spiritualiteit en tarot.

© Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This