Tarotkaart Gematigdheid innerlijke harmonie en balans

De tarotkaart Gematigdheid bevindt zich, als de 14e kaart uit de Grote Arcana, precies tussen de tarotkaarten De Dood en De Duivel in. Een belangrijke boodschap van Gematigdheid in de tarot is het zoeken en vinden van balans en harmonie in jouw leven. Daardoor ben je beter in staat om te kunnen omgaan met crisissituaties in je leven.

Veel beginnende tarotlezers voelen een beetje afkeer voor de tarotkaart Gematigdheid, omdat hij lastig intuïtief te duiden lijkt. Dat komt deels door alle ingewikkelde symboliek op Gerechtigheid. Daarom kijken we ook even naar Gematigdheid in de tarot vanuit symbolische betekenissen.

Symboliek op de tarotkaart Gematigdheid

Op vrijwel alle versies van Gematigdheid in de tarot zien we een engel die met één voet in het water staat en met één voet op de aarde. De ene voet in het water staat voor het onbewuste deel van de mens en de andere voet op de aarde staat voor het bewuste deel.
Uit de twee bekers die de engel vast houdt, stroomt geen water maar energie. Water zou door de zwaartekracht naar beneden stromen, maar energie kan stromen waar het naar toe geleid wordt.

Alchemistische symboliek op Gematigdheid in de tarot

Gematigdheid in de tarot wordt ook geassocieerd met de alchemist, een beoefenaar van alchemie, een occulte wetenschap.
Op het gewaad van de engel op de tarotkaart Gematigdheid zien we een samensmelting van twee alchemistische symbolen. Het vierkant staat voor het element aarde: de materie. De gouden driehoek met de punt naar beneden binnen in het vierkant staat voor het element vuur, dus samen staan zij voor het vuur in de materie.

De twee lelies op Gematigdheid staan voor onschuld en vreugde.
Het pad dat tussen de bergen door slingert, leidt naar de opkomende zon. Dit roept de suggestie op dat jij je bevindt op een pad naar openbaring en verlichting. Het eerste licht van de zon brengt immers letterlijk verlichting na het donker van de nacht.

Een bruikbare duiding van de tarotkaart Gematigdheid

Als je dit wilt vertalen naar een bruikbare duiding van de tarotkaart Gematigdheid, dan kun je deze symboliek zien als het samenbrengen van twee tegenstrijdige elementen. Door het samenbrengen van deze tegenstrijdige elementen ontstaat een staat van innerlijke harmonie en balans. Daardoor kun je conflictsituaties in je leven met meer gemak oplossen.
Dit pad van verlichting kun je bereiken door bijvoorbeeld regelmatig te mediteren en geduld te beoefenen. Ook het leren omgaan met dualiteit in jouw leven helpt daarbij. Houdt balans in jouw leven door alles met mate en geduld te doen.

Tarotkaart Gematigdheid uit the Light Seers Tarot

Tarotkaart Gematigdheid uit The Light Seer’s Tarot

Gematigdheid in de Light Seer’s Tarot

Op de tarotkaart Gematigdheid in de Light Seer’s Tarot zie je een nieuwe variant van de oeroude alchemistische kunst: het veranderen van lood in goud. Je ziet het in balans brengen van de dualiteit van donker en licht terug in de Zon in de ene hand van de engel en de Maan in de andere hand van de engel. Yin en Yang, donker en licht; het zijn tegengestelde krachten die de engel verenigt door middel van alchemie. De engel versmelt daarvoor dualistische energie.

Als Gematigdheid in een tarotlegging naar voren komt

Als je Gematigdheid in een tarotlegging trekt, dan vraagt deze jou om twee contrasterende elementen met elkaar te verenigen tot een staat van harmonie en balans. Wanneer je dat doet, dan ben je in staat om conflictsituaties op te lossen. Houdt balans in jouw leven door dualiteiten met elkaar te verenigen en door de energie daarvan te versmelten. Gematigdheid in de tarot vraagt jou ook om te kijken naar de zingeving in hetgeen je doormaakt in moeilijke tijden.
Hoe passen deze moeilijke tijden in jouw levenspad? Hoe ga jij zelf om met de cycli van het leven?

De tarotkaart Gematigdheid in een moeilijke periode

Wanneer Gematigdheid naar voren komt in een tarotlegging die gaat over een moeilijke periode in jouw leven, dan vertelt deze dat er een einde komt aan de moeilijke tijden.
Er is letterlijk licht aan het einde van de tunnel en je moet de hoop beslist niet op geven.

Gematigdheid op een ‘lastig te duiden’ plaats in de tarotlegging

Ligt de tarotkaart Gematigdheid op een uitdagende plaats in de tarotlegging? Dan kan dit aangeven dat jouw geloof en hoop op een goede uitkomst getest worden, want je staat onder druk. Wat je ook doet, soms lijkt geen enkele optie goed te voelen. In dat geval kan Gematigdheid je dan vragen om de connectie met de kracht van jouw ziel terug te vinden. Geloof waarachtig dat je op eigen kracht door een moeilijke periode heen komt.

Gematigdheid en het pad van jouw ziel

Het kan voelen als een test: kun jij je innerlijke harmonie vinden om hieruit te komen?
Als je daar moeite mee hebt, weet dan dat je op het juiste pad bent en dat jouw ziel hier doorheen moet om mee te groeien met de uitdagingen in jouw leven.
Je bent nog steeds op het goede pad, je moet alleen het geloof in de kracht van je ziel terug zien te vinden om weer in balans te komen. Dan ben je in staat om zelf te zien waarom je deze uitdagingen hebt ondervonden op dit moment in je leven. Daardoor kun je het zien als onderdeel van het pad dat jouw ziel voor je heeft uitgestippeld.

Ook op een moeilijke plek in een legging laat Gematigdheid altijd zien dat er hoop, balans en harmonie komt in jouw leven en dat je daardoor als ziel groeit!

Kernwoorden van de tarotkaart Gematigdheid

Werk jij graag met kernwoorden voor een tarotkaart? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan balans, dualiteit, versmeltende energie, geduld, zingeving en de cycli van het leven.

Advies van Gematigdheid in jouw leven:

Neem geen alles of niets beslissingen en onderneem geen drastische of extreme acties. Vraag hulp aan je spirituele gidsen of engelen en luister naar de fluisteringen van je ziel.
Zorg voor balans in jouw leven en creëer harmonie in en om je heen. Het is ook een goed idee om tot rust te komen door te mediteren over de situatie waar jij je in bevindt en daarin te vragen om inzichten die je verder kunnen helpen.

Vragen die je kunt stellen als Gematigdheid in een legging verschijnt:

– Op welk gebied in mijn leven ben ik uit balans?
– Hoe kan ik de balans en rust in mijn leven herstellen?
– In welke gebieden in mijn leven ervaar ik strijd?
– Wat zou ik kunnen doen om weer in balans te komen?
– Welke bezigheden brengen mij harmonie en innerlijke rust?
– Pas ik mijn eigen spiritualiteit toe op mijn leven?

Wat is de essentie van Gematigdheid in de tarot?

De woorden die er uit springen als het gaat om de essentie van Gematigdheid in de tarot zijn: dualiteit, harmonie, balans, hoop, healing, zingeving en levenscycli.
Ook al is de situatie waarin jij je bevindt nog zo moeilijk of pijnlijk, zorg ervoor dat je de balans terug vindt.
Het leven zal altijd in beweging zijn, net als eb en vloed, dus het is goed om te leren hoe je om kunt gaan met die dualiteit. Hierdoor groei je in de evolutie van jouw ziel.

Conclusie: Vind jouw oorspronkelijke staat van balans en harmonie terug

In moeilijke periodes in ons leven is het belangrijk om het gevoel van balans en harmonie te herstellen.
Vraag je spirituele gidsen of engelen om raad en/of mediteer op wat jij zelf kunt doen om weer in balans te komen.
Ook al lijken de omstandigheden tegenstrijdig, wanneer jij in balans komt met jezelf en jouw ziel, dan zul je zien dat je het pad terug vindt waar je van af bent gedwaald. Op dat stukje van jouw levenspad hervind jij jezelf en keer je terug naar de oorspronkelijk staat van balans, healing, zingeving en harmonie in je leven.

Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de Tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen. We focussen op diepgang in jouw tarotleggingen.
Wil je graag nog meer leren? In de Tarotcursus voor gevorderden gaan we aan de slag met nieuwe technieken om je tarotconsulten nog verder uit te breiden met therapeutische technieken.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Lichtwerk met de tarot, schaduwwerk met de tarot, manifesteren met de tarot, tarot met je engelen en gidsen en tarot met kristallen, de Wet van Aantrekking en nog veel meer.
Er zijn mondelinge Praktijkdagen, waarop je desgewenst met je medecursisten in mijn praktijk tarotleggingen voor elkaar kunt doen, waarbij ik met je mee kijk en tips geef waar je nog verbeteringen aan zou kunnen brengen in jouw tarotleggingen.

Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin ik mijn blogs met je deel!
Op mijn Pinterest pagina deel ik een selectie van blogs over tarot, spiritualiteit en healing.
Ook op mijn facebookpagina post ik regelmatig tarotkaarten en blogs over spiritualiteit en tarot.

Om nog meer te leren, lees je ook deze tarotblogs:

Hoe zie je het verhaal in een tarotlegging?
De Kluizenaar in de tarot – innerlijke wijsheid
De Magiër in de tarot – de wet van manifestatie
Tarotkaart De Dwaas: een nieuw begin
Hoe kies je een tarotdeck voor beginners?
Zwaarden 10 in de tarot – een mentaal proces?
Tarotkaart De Zon: geluk, optimisme en voorspoed
Hoe stel je een goede tarotvraag?
Boodschappen van spirituele gidsen ontvangen

© Foto’s en tekst: Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This