Vind jij het moeilijk om tarotkaarten te lezen en gebruik je daarom liever orakelkaarten? In orakelkaarten zit geen vast systeem dat je moet leren kennen, zoals bij de tarotkaarten. Toch is het echt niet moeilijk om te leren werken met de tarotkaarten als je even weet waar je op moet letten. Als jij nu naar orakelkaarten grijpt, omdat er geen vast systeem in zit, dan hoeft dat niet langer.

Orakelkaarten of toch liever tarotkaarten leren lezen?

Tarotkaarten zijn echt niet moeilijk te doorgronden, als je er even wat tijd aan wilt besteden. Zelf vind ik orakelkaarten veel oppervlakkiger dan de tarot. In de tarotkaarten kun je juist zoveel meer diepgang vinden. Dan heb ik het nog niet eens over het ontdekken van de verbanden tussen de tarotkaarten onderling, hetgeen volledig ontbreekt bij orakelkaarten.

Als ik vraag waarom mensen dan niet met de tarot werken, omdat daar veel meer diepgang en informatie uit te halen is, dan zeggen velen: “Nee hoor, mij te ingewikkeld, al die betekenissen uit je hoofd leren”. Wat een gemiste kans is dat.

Voor mij is de mooiste manier om echt inzicht te krijgen in wat jou bezig houdt, toch echt de tarot en daarop zijn orakelkaarten een leuke maar onnodige aanvulling, daar blijft het bij. Als je met de tarotkaarten kunt werken, dan heb je geen orakelkaarten meer nodig. Alles wat je wilt weten, kun je immers halen uit de tarotkaarten.

Tarotkaarten leren lezen: waar begin je?

Hoe zit dat nou met het leren lezen van de tarot?
Het is waar dat de 78 kaarten in een tarot deck allemaal eigen betekenissen hebben.
Wat veel echter mensen niet weten, is dat die betekenissen vaak erg voor de hand liggen als je kijkt naar de afbeeldingen op de kaart en dat je ze echt heel eenvoudig onder de knie kunt krijgen.

Tip 1: Begin met de Rider Waite Smith tarotkaarten of een afgeleide daarvan

Dat duidelijk kunnen zien wat een kaart je wil vertellen is al helemaal het geval als het gaat om de Rider Waite Smith tarot decks en de vele decks die daarvan een afgeleide zijn. Die tarotdecks gebruiken dezelfde symboliek, maar vaak in een ander, fris, nieuw jasje gestoken.

De Rider Waite Smith tarotdecks zijn het meest gebruikte systeem als het gaat om tarot decks en het zijn de beste tarotdecks om mee te beginnen.
Grotendeels komt dat doordat het super eenvoudig is om met een tarotdeck te lezen dat gebaseerd is op de Rider Waite Smith symbolen, maar wel een eigen thema heeft.

Als je namelijk eenmaal weet hoe de RWS symboliek werkt, dan kun je heel snel werken met vrijwel ieder daarop gebaseerd tarotdeck.
Bekijk eens een paar nieuwere versies van tarotdecks dan de oude Rider Waite: Hoe kies je een tarotdeck voor beginners?

In de tarotcursussen die ik zelf verzorg, werk ik met veel met de Radiant Wise Spirit tarot, een deck dat ook gebaseerd is op de Rider Waite Smith en dezelfde symboliek gebruikt. De Radiant Wise Spirit Tarot is echter opnieuw ingekleurd met sprekender en veel warmere kleuren. Dee lijnen op de kaarten zijn ook veel duidelijker zijn dan die in de Original Rider Waite tarot. Mijn cursisten werken ook graag met de Every Day Witch Tarot, die speelsere afbeeldingen heeft, die toch echt duidelijk een verhaal vertellen.

Tarotdecks voor beginners Arcana Opleidingen

Tip 2: Gebruik als basis de Radiant Wise Spirit tarot

Welk tarot deck je echter ook kiest, het gaat erom dat de afbeeldingen een gesprek met je kunnen voeren, dat ze letterlijk tot je spreken en dat de kaarten gevoelens bij je oproepen!

Ik geef meestal de tip om twee tarot decks te kopen, beide gebaseerd op het Rider Waite Smith systeem.
Ten eerste de Radiant Wise Spirit tarot, omdat je die afbeeldingen in zo’n beetje ieder tarotboek dat je ooit zult lezen, tegen gaat komen en je dan een referentiekader hebt en eventueel een ander tarotdeck dat je aanspreekt, zodat je afbeeldingen kunt vergelijken.

Wanneer je eenmaal die symboliek kent en weet hoe de kaarten eruit zien, dan is de vertaalslag naar een ander deck, dat wel gebaseerd is op de basissymboliek van Rider Waite Smith, maar dat een eigen thema heeft, goed te begrijpen en een stuk eenvoudiger.

Radiant Wise Spirit Tarot

Radiant Wise Spirit Tarot

Tip 3: Leer intuïtief tarotkaarten lezen

Persoonlijk leer ik mijn cursisten hoe ze contact kunnen leren maken met hun intuïtie en als ze daarvoor open staan, ook met hun spirituele gidsen.

Bij het intuïtief tarotkaarten leren lezen gaan de symbolen op de kaarten veel meer spreken en zul je veel duidelijker weten wat een kaart je wil vertellen! Het is echt niet moeilijk om intuïtief met de tarotkaarten te werken.
Intuïtie is een soort spier, als je eenmaal weet dat deze er is, staat hij altijd op stand-by!

Het mooie van intuïtief tarotkaarten leren lezen is dat als je naar één specifieke kaart kijkt, de ene keer je aandacht getrokken zal worden naar een specifiek symbool op te kaart, terwijl de andere keer je oog getrokken wordt naar een ander symbool op diezelfde kaart.

In dat geval is er iets in de kaart dat je speciale aandacht vraagt en als je daarmee aan het werk gaat, dan zul je merken, dat deze manier van werken veel fijner is, dan wanneer je alleen maar stelselmatig moet bedenken wat Staven 3 ook alweer betekende.

Als je de basisbetekenis van een kaart kent en je combineert dit met jouw intuïtie, dan ben je niet te stoppen.
Dan gaan de afbeeldingen op de tarotkaarten een eigen leven leiden, waarbij jij de regisseur bent.
Natuurlijk kost het tijd om te leren werken met de tarot, maar weet je nog hoe je als kind leerde lezen? Opeens kon je het en vaak kun je je de reis er naar toe niet eens meer herinneren.
Zo gaat het ook met de taal van de tarot en jouw intuïtie.

Tip 4: Gebruik je tarotkaarten iedere dag even

Pak iedere dag jouw tarotkaarten er even bij. Begin met 5 minuten per dag, desnoods 1 kaart per dag.
Gebruik een dagboek waarin je jouw impressies van die kaart van die dag noteert, wat je erbij voelt, wat eruit springt van die tarotkaart en wat jouw intuïtie je wil vertellen.
Hou per kaart een hele pagina (of meer) vrij, zodat je in de loop der tijd je aanvullingen en inzichten terug kunt lezen.
Schrijf dan ook je intuïtieve inzichten op! Zo krijg je een naslagwerk dat je altijd aan kunt vullen en terug kunt lezen.

Tip 5: Hou vol en geef de moed niet op

Op sommige dagen voel je misschien niet zoveel bij een kaart of je hebt het gevoel dat de kaarten niet echt tegen je praten. Ook intuïtief tarotkaarten leren lezen kost tijd.
Leg dan je tarotdeck even weg en probeer het later op de dag nog een keer. Ik weet zeker dat het dan wel lukt. En zo niet, niet getreurd, zolang je de moed maar niet verliest en de moed niet op geeft. Morgen is er weer een dag!

Het zien en duiden van verbanden tussen tarotkaarten is niet altijd eenvoudig.
Wil je meer leren over het duiden van tarotkaarten, het zien van verbanden, het versterken of verzwakken van onderlinge tarotkaarten?
In de Tarotcursus voor beginners gaan we hiermee intuïtief aan het werk, waarbij je desgewenst leert werken met jouw spirituele gidsen. We focussen op diepgang in jouw tarotleggingen.

Er zijn mondelinge Intervisiedagen, waarop je desgewenst met je medecursisten in mijn praktijk tarotleggingen voor elkaar kunt doen, waarbij ik met je mee kijk en tips geef waar je nog verbeteringen aan zou kunnen brengen in jouw tarotleggingen.
Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin ik mijn blogs met je deel!

Op mijn Pinterest pagina deel ik een selectie van blogs over tarot, spiritualiteit en healing.
Op mijn facebookpagina post ik ook regelmatig tarotkaarten en blogs over spiritualiteit en tarot.

Om nog meer te leren, lees je ook deze tarotblogs:
Intuïtief schrijven met de tarotkaarten
Tarotkaart De Ster – Hoop in moeilijke tijden
Tips om tarotkaarten te leggen voor jezelf
Kracht in de tarot: eigenwaarde en zelfbeeld
Hoe stel je een goede tarotvraag?

Deze blog is gepubliceerd op 15 september 2017 en aangepast op 8 mei 2020.
© Foto’s en tekst: Margreet Oldenburger-Coffa – Arcana Opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This